Φωτογραφίες Του Χωριού

    • 63
    • 2
    • 4
    • 13
    • 5
    • 17

    Το Χωριό Κούπα

    Κτισμένη στα 700 μ. υψόμετρο, σκαρφαλωμένη σε μια καταπράσινη πλαγιά του Πάικου, 30 χιλ. από την Αξιούπολη και 6 χιλ. μετά το Σκρα. Υποδέχεται τον επισκέπτη ανάμεσα σε πηγές και ρυάκια που κυλώντας στις απόκρημνες ρεματιές της κοσμούν το περιβάλλον με λίμνες και καταρράκτες. Τα ανεξερεύνητα και απάτητα μέρη αναπτύσσουν έναν ιδιαίτερο υδροβιότοπο που αποζημιώνει και με το παραπάνω τους εξερευνητές του πρωτόγονου.
    Η ιστορία του χωριού χάνεται στα βάθη των αιώνων, όπου σημαντικά ευρήματα και αναφορές ομολογούν την έντονη δραστηριότητά του, τόσο επί τουρκοκρατίας όσο και μετά την διαμόρφωση του Ελληνικού κράτους.
    Οι διάφορες αναφορές που υπάρχουν, καταγράφουν τον πληθυσμό, από το 1879 έως την οθωμανική απογραφή του 1905, μεταξύ 435 και 800 κατοίκων με κύρια απασχόληση την κτηνοτροφία, την γεωργία, αλλά και την καλλιέργεια μεταξοσκωλήκων.
    Οι ντόπιοι κάτοικοι, Βλάχοι στην καταγωγή, διατηρούν μέχρι σήμερα ήθη, έθιμα, γλώσσα και παραδόσεις, κυρίως μέσα από τις δραστηριότητες του Πολιτιστικού Συλλόγου.
    Ιδιαίτερο σημείο αναφοράς και ιστορικό μνημείο μεταβυζαντινής εποχής αποτελεί η εκκλησία του χωριού αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Οι γνωστοί καταρράκτες ανάμεσα σε Σκρα και Κούπα αποτελούν επίσης αξιόλογο αξιοθέατο. Ο επισκέπτης μπορεί να βρει ακόμα διεξόδους τόσο στα γύρω χωριά Σκρα, Αρχάγγελο, Μ. Λιβάδια κλπ, όσο και στο παρθένο και πολλές φορές ανεξερεύνητο περιβάλλον που περιστοιχίζει την Κούπα.

    Όρος Πάϊκο

    Το όρος Πάικο βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία στα σύνορα των νομών Πέλλας και Κιλκίς με κορυφή την Γκόλα-Τσούκα σε υψόμετρο 1.650 μέτρα. Συνδέεται στα δυτικα με το Καιμακτσαλάν ή Βόρα ενώ στα ανατολικά του έχει την κοιλάδα του Αξιού. Το Πάικο είναι το μεγαλύτερο δάσος της Ελλάδας με πλούσια βλάστηση γεμάτο καστανιές και αρκετές πηγές.

    Το Πάικο από Βορρά προς Νότο αποτελείται από τις κορυφές Σκρα (1.097μ), Τσούμα (1.219 μ.), Βερτόπια (1.490 μ.), Πύργος (1.494 μ.), Κάντασι ή Καντάστι (1.607 μ.) και Γκόλα Τσούκα (1.650 μ.).
    Ανάμεσα στις κορυφές Πύργος, Βερτόπια και Κάντασι περικλείεται μια οροπεδική έκταση με επίκεντρο τον οικισμό Μεγάλα Λιβάδεια.

    Αποτελεί δε και το μεγαλύτερο δάσος Καστανιάς της Ελλάδας. Στο βουνό υπάρχουν περί τα 4.500 στρέμματα καστανιών, εκ των οποίων τα 2.500 είναι καλλιεργήσιμα. Γύρω στις 300 οικογένειες έχουν ως δεύτερη ασχολία το κάστανο και υπολογίζεται ότι η ετήσια παραγωγή φτάνει στους 500-600 τόνους, ανάλογα με τη χρονιά. Λόγω του κλίματος που επικρατεί στην περιοχή το κάστανο που παράγεται είναι ιδιαίτερα γλυκό και γευστικό.

    Τα χωριά του Πάικου είναι τα: Γρίβα, Καστανερή, Κάρπη, Πεντάλοφος, Ομαλός, Σκρά, Κούπα, Φανός, Πηγή, Χαμηλό και Αρχάγγελος, Θεοδωράκι. Όλα τα χωριά έχουν έντονη βλάστηση και κοινά χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας.

    Χρήσιμα Για Τον Χρήστη

    © 2024 dasoskoupas.gr All Rights Reserved.